Rasprava Komesara: G-dja Malstrom govorila nejasno po pitanju bezbednosti I ilegalnih imigracija

Rasprava Komesara:

G-dja Malstrom govorila nejasno po pitanju bezbednosti I ilegalnih imigracija

Strazbur (Evropski Parlament), 19.01.2010

Uprkos dobrom izlaganju u svojoj raspravi, Komesar-Odrednik za unutrašnje poslove, Cecilia Malmstrӧm, ostaje nejasna po pitanju unutrašnje bezbednosti i terorizma - ključni aspekti njenog portfolija.

Ovo je sud potpredsednika EPP-grupe Manfred Vebera (CSU) i Simon Busuttila (PN), EEP koordinatora Komiteta za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove, nakon današnjeg saslušanja ispred članova Evropskog Parlamenta. "Sve u svemu, imala je ubedljiv stav. Međutim, ostala je  nejasna o mnogim temama od značaja za EEP grupu ", rekli su.

Veber i Busuttil kritikovali su činjenicu da, na primer, dok trenutni švedski ministar stavlja snažan naglasak na osnovna prava, ona samo marginalno govori o merama sa namerom da poboljša bezbednost građana u Evropi. "Gospođa Malmstrem mora da internalise činjenicu da će biti poseban portfolio Komesara za pravdu, Osnovna prava i Građanstvo i da ce joj zadatak biti da se blisko bavi aspektima unutrašnje bezbednosti. To će potrajati sve dok je ona u vezi sa bezbednoscu u Evropi ", rekli su.

Veber i Busuttil istakli su da postoji potreba od g-dje Malmstrom za konkretnijim odgovorima na pitanja poput saradnje između anti-terorističkih vlasti, policijskoj saradnji i borbi protiv organizovanog kriminala i zloupotrebe droga. Ona je takođe bila dvosmislena u vezi  odgovora po pitanju solidarnosti u oblasti azila i borbe protiv ilegalne imigracije, posebno na povratku državljana trećih zemalja koji ilegalno žive u zemljama EU I po pitanju  readmisije sporazuma sa zemljama treceg sveta.

"U celini, gđa Malmstrom ima našu podršku. Ali ona će morati da iznese konkretne predloge veoma brzo ", izjavili su EPP  stručnjaci  politike unutrašnjih poslova .

Pre rasprave Bert van Caelenberg imao je razgovor sa Manfred Veberom u vezi naših problema, kao EPU-Eurofedop o policijskoj saradnji.

Takođe, naš  utisak bio je da je gospodja Malmstrom nastupila manje kompetentno od recimo V. Reding-a, čije je saslušanje pred Evropskim Parlamentom bilo odrzano ranije.

Da biste pročitali odgovore gospođe  Malmstrom, molimo idite na