Sindikat policije Hrvatske u poseti Policijskom sindikatu Srbije

Formira se regionalna asocijacija policijskih sindikata

Države bivše Jugoslavije mogu jedna drugoj da pruže značajna iskustva

Beograd, 16.11.2008. – Četvoročlana delegacija Sindikata policije Hrvatske, predvođena predsednikom Dubravkom Jagićem, boravila je u Beogradu, u dvodnevnoj poseti kolegama iz Policijskog sindikata Srbije.

Cilj posete bila je razmena iskustava u obezbeđivanju prava policajaca, a od posebnog značaja za Policijski sindikat Srbije bila je prezentacija iskustva kolektivnog pregovaranja kolega iz Hrvatske, koji su sa svojim poslodavcem još pre 3 godine potpisali Kolektivni ugovor.

Na zajedničkom sastanku rukovodstva dva sindikata zaključeno je da je neophodna bolja komunikacija između relevantnih policijskih sindikata država bivše Jugoslavije.

Iz razloga unapređenja regionalne saradnje policijskih sindikata, Policijski sindikat Srbije i Sindikat policije Hrvatske, kao dva najmasovnija policijska sindikata na prostoru bivše Jugoslavije, pokreću inicijativu za formiranje asocijacije sindikata policija država bivše Jugoslavije i pozivaju relevantne policijske sindikate Slovenije, Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije da se priključe inicijativi.

„Značajno je za policijsku profesiju i položaj svakog policijskog službenika na prostoru bivše Jugoslavije što smo pokrenuli pitanje solidarnosti i zaštite dostojanstva profesije upravo na nivou bivše Jugoslavije. Imamo zajedničku prošlost, zašto i u budućnosti ne bi sarađivali na dobrobit svih,“

Policijski sindikat Srbije

Povodom dezinformacija iz hrvatskih medija

Regionalna asocijacija policijskih sindikata ima jasna pravila učlanjivanja

Sindikat kosovske policijske službe nema i ne može imati bilo kakav status ili odnos sa asocijacijom

Beograd, 18.11.2008
. – U nekoliko hrvatskih medija pojavila se dezinformacija vezana za moguće članstvo sindikata službenika Kosovske policijske službe (KPS) u asocijaciji policijskih sindikata država bivše Jugoslavije.

Policijski sindikat Srbije izražava ovom prilikom uverenje da su dezinformacije dospele u javnost usled slobodnog i nedoslednog novinarskog tumačenja izjava nekih od učesnika sastanka i da ne postoji zla namera medija u informisanju o inicijativi za formiranje regionalne asocijacije policijskih sindikata.

Policijski sindikat Srbije, sa svojim kolegama iz Sindikata policije Hrvatske, uspostavio je još od samog početka jasne kriterijume na osnovu kojih sindikati mogu da postanu članovi regionalne asocijacije.

Osnovni princip prijema u članstvo jeste da se svi potencijalni članovi slože oko prijema svakog člana. U slučaju Sindikata kosovske policijske službe, Policijski sindikat Srbije ne može da bude saglasan sa prijemom u članstvo asocijacije.

„Deo javnosti u Hrvatskoj neopravdano je reagovao negativno na vest da je u toku formiranje asocijacije policijskih sindiakta država bivše Jugoslavije.  Da bi smo sprečili negativnu reakciju javnosti Srbije odgovorno tvrdimo da ne postoji ni najmanja mogućnost da se, do konačnog rešenja statusa Kosova i Metohije, u članstvo asocijacije primi bilo koja organizacija iz naše južne pokrajne “.

Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije