Sastanak Evropske policijske unije (EPU)

Beograd 24.septebar 2009.  Predsednik Policijskog sindikata Srbije (PSS) Veljko Mijailović sa saradnicima, učestvovao je na sastanku Evropske policijske unije (EPU), koji je održan u dvorani "Žan Mone" u Luksemburgu. Sastanku su prisustvovali predstavnici pedesetak evropskih policija, tokom kojeg se razgovaralo o aktuelnim problemima bezbednosti, kao što je učešće privatnog obezbeđenja u čuvanju državnih institucija i privatnim zatvorima, koji u nekim državama postaju praksa.

- Tokom sastanka izneo sam konkretan primer iz Srbije, gde Ministarstvo finansija u Beogradu, znači državnu instituciju, umesto redovne policije, čuva privatno obezbeđenje. Mi ne vidimo drugi razlog za to osim da se nekom privatniku napune džepovi, umesto da se za taj posao angažuje policija, koja bi i trebalo da čuva državne institucije, a čime bi se i pomogao budžet MUP-a - izjavio je Mijailović, koji je i član Upravnog odbora EPU.

- Kolege iz Evrope obavestio sam i da se srpska policija nalazi pred velikim izazovom, pošto će se po svemu sudeći naša zemlja od 1. januara sledeće godine naći na beloj šengenskoj listi. Zbog toga Srbija postaje glavna brana od kriminalnih tokova koji se kreću prema Zapadu – objasnio je tokom sastanka Mijailović.

Druga važna tema razgovora bili su privatni zatvori, "institucija" koja u Srbiji za sada nije zaživela, a koja poreskim obveznicima izvlači dodatni novac, s obzirom da u Velikoj Britaniji dan zatvora košta 33 funte, dok je u privatnom 53 funte, što plaćaju građani.