POLICIJSKI SINDIKAT SRBIJE TRAŽI PREISPITIVANJE REŠENJA PO NOVOJ SISTEMATIZACIJI ZBOG NEPOTIZMA I KORUPCIJE

Obaveštavamo sve zaposlene u MUP-u da je smo uporedili Zakone o budžetu za 2018-tu i 2019-tu godinu i ustanovili smo da će izdvajanja za plate zaposlenima u MUP-u biti povećana za 7,6% ukupno, iako je broj zaposlenih u MUP-u smanjen za oko 3,9%, u odnosu na isti period prošle godine, što nas daljim računom dovodi do 11,9% mogućeg povećanja. Kako će tačno biti preraspoređena sredstva za plate, zavisiće od sistematizacije, tako da su ovo samo okvirne cifre. To znači da će povećanja plate ipak biti i da nije u pitanju samo još jedno predizborno obećanje, kako smo svi sumnjali.
     Povećanje zarada zaposlenima u MUP-u, ima za logičnu posledicu smanjenje korupcije u policiji i efikasniji rad policije. Nažalost, zbog predstojeće sistematizacije, to se neće desiti. I pored značajnih sredstava, koje je Vlada Republike Srbije izdvojila od novca svih građana Srbije, građani neće dobiti efikasniju i bolju policiju. Naime, ne mali broj rukovodilaca, u predstojećoj sistematizaciji će biti postavljen po principu nepotizma i korupcije. Takva negativna selekcija je izazvala veliki revolt kod zaposlenih u MUP-u i značajno će se odraziti na celokupan sistem bezbednosti. Treba istaći da je „normalno“ da predstavnici Vlade postavljaju glavne rukovodioce u državnim organima i javnim preduzećima (direktore, generale ...), po principu ličnog poznanstva i ličnog poverenja. Ali suludo je postavljati rukovodioce srednjeg i nižeg ranga po bilo kakvim drugim kriterijumima, osim profesionalnih, tj. po rezultatima rada. Policijski sindikat Srbije veruje da Vlada Republike Srbije nije svesna ovih događaja i zato tražimo da se oformi posebna komisija, sastavljena od predstavnika MUP-a i predstavnika reprezentativnih sindikata. Komisija bi trebalo da razmotri žalbe na rešenja, pre nego ona budu prosleđena Žalbenoj komisiji Vlade. Naš predlog je da komisija razmotri samo žalbe na rešenja, za koja postoji osnova sumnje da su posledica nepotizma ili korupcije. PSS ne želi da učestvuje u kadroviranju u MUP-u, jer to nije naš posao, ali profesionalna i nezavisna policija jeste i naš cilj. PSS će ovaj predlog uputiti Vladi i predsedniku Republike Srbije u pisanoj formi, a Vlada će ovom prilikom pokazati koliko je ozbiljna u nameri da suzbije korupciju.
     Nakon 12 godina borbe  Policijskog sindikata Srbije, nakon svih protesta na ulicima, progona, pritisaka, otkaza, Analize rizika, medijske borbe, ukazivanja na sastancima, pregovorima i saopštenjima, Vlada Republike Srbije konačno shvatila, da je Policijski sindikat Srbije sve vreme bio u pravu. Nema borbe protiv korupcije, bez povećanja plata policiji. Sada je prvi put da će nam biti povećane plate, a da nismo morali da izađemo na ulice da protestujemo ili da nas ne šalju u rat. Za to vreme, ostali „sindikati“ su brinuli o zaposlenjima članova porodice, o službenim vozilima, odlasku u Žandarmeriju, o napredovanju u službi . . .

Vaš Policijski sindikat Srbije