SLEDEĆI NA UDARU MINISTRA - PORODILJE I RODITELJI DECE CA POSEBNOM NEGOM

Kada god smo pričali da ministarstvo radi na tome da upropasti svaki segment bezbednosti i društva, koji su iole normalno funkcionisali, odmah smo okarakteresani kao političari. PSS političari a ministar i njegovi promeniše zakon, smanjiše PKU, faktički ukinuše dnevnice, smanjiše plate, organizovaše analizu rizika (otpuštanje radnika) itd. Zaposlenima u MUP-u sve rope a napadi na PSS sve jači što to objavljujemo, misle ućutaće nas. Ha! Pa u tom pravcu:

MUP više ne plaća naknadu zarade majkama na porodiljskom odsustvu, roditeljima za odsustvo sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta (Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom „Sl. glasnik RS„ br. 113/2017 i 50/2018, koji se primenjuje od 01.07.2018. godine).

Princip opravdanja postojanja velike državne administracije, zaposlene uglavnom po preporuci partija čiji su članovi, svodi se na maksimu - što jednostavno kad može komplikovano. Dosadašnji način obračuna plate za majke na porodiljskom i na nezi dece zamenjeno je na način da opština ili grad (po mestu poslodavca) odlučuju o tome da li radnicima MUP-a treba plaćati odsustvo sa rada po ovom osnovu. Ministarstvo nadležno za socijalna pitanja i opština su nadležni za majke koje rade u MUP-u. Neophodna dokumentacija za izradu Rešenja o plaćanju porodiljskog i nege deteta, prava sitnica: zahtev, rešenje poslodavca, mišljenje komisije, izveštaj o privremenoj sprečenosti za rad majke usled komplikacija u vezi održavanja trudnoće, kopija kartice tekućeg računa, očitana lična karta i ostala dokumentacija. A za rešenje pospodavca (koje je obavezujuće): kopija izveštaja o privremenoj sprečenosti za rad, kopija izvoda iz matične knjige rođenih za svu decu, očitana lična karta, a ako koristi otac i zahtev zaposlenog, sporazum supružnika, kopija izveštaja o privremenoj sprečenosti za rad, doznake majke, rešenje nadležne službe zadužene za dečju i socijalnu zaštitu, potvrda majke o povratku na posao, kopija M obrasca, kopija izvoda iz matične knjige rođenih, očitana lična karta. Dok za posebnu negu deteta treba i kopija mišljenja komisije Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, doznake, lična karta korisnika odsustva.

Jednostavno, zar ne ?l

I sada majka i otac koji imaju 100 lepih, ali ipak obaveza oko deteta, ujedno i briga, treba da skupljaju svu dokumentaciju da bi uopšte primili platu. Znajući našu birokratiju to će ići vrlo brzo. Onda dolazimo do toga da opština ili grad ne donesu ispravno rešenje i nema plate za porodilje. Ili opština ili grad blokirani (recimo usled sudskih odluka po tužbama za neplaćen prevoz) i nema isplate za posebnu brigu za dete. Ukoliko opština ili grad imaju političkih problema sa centralnom vlašću, eto problema u isplati i za majke.

Radnici MUP-a na privremenim i povremenim poslovima NE DOBIJAJU PLATU AKO DOBIJU DETE. Ili dete ili da radiš u državi Srbiji.

Kada smo na ovaj problem ukazivali pre 3 godine ocenjeni smo kao političari.

Sada kada je stiglo na vrata svake majke onda ipak nismo političari nego oni koji javno govore o onome o čemu treba da se ćuti. Ovakav gest vlasti je za protest na ulici, PSS je uvek raspoložen za to.

Puna im usta borbe protiv bele kuge, a delima se bore da se što više naše dece rađa u inostranstvu. Oni su svoje potomstvo obezbedili do sedmog kolena, vilama, stanovima, automobilima, jahtama... i to sve od poštenog rada na državnim funkcijama.

Posebno je pitanje zašto se ministar unutrašnjih poslova nije zauzeo za radnike svog ministarstva a poptredsednik je Vlade PC koja je predložila ovaj zakon i drugi je čovek svoj partije koja je u Narodnoj skupštini PC usvojila ovakav zakon.

U Beogradu, 17.08.2018. godine,

Vaš PSS