AKCIJA - "Otadžbina - to nam je u krvi"

Полицијски синдикат Србије

Акција: „Отаџбина то нам је у крви

Ова, 2014.-а је година три значајна јубилеја: 100 година почетка Првог светског рата (и две најзначајније битке Церске и Колубарске Сувоборске), 85 година од смрти доктора Рудолфа Арчибалда Рајса и 15 година од почетка НАТО агресије на СРЈ.

Поштујући завет и жртву хероја палих за слободу и искреност и љубав Арчибалда Рајса према српском народу, Полицијски синдикат Србије организује велику акцију под називом Отаџбина то нам је у срцу“. Два су циља ове акције: добровољно давалаштво крви и промоције завештања органа.

Према расположивим подацима, Будимир Гајић из села Ивановци, Качерски срез (околина Љига), борац 4.-ог Таковског пука Шумадијске дивизије 2.-ог позива, први је човек који је у овом делу Европе дао крв. Било је то крајем 1916.-е, у пољској болници крај Солуна, на предлог др Николе Крстића, хирурга из Београда. Тиме почиње остварење хумане идеје да крв чека на пацијента, онако како је и данас спроводимо.

Давањем крви настављамо традицију и симболично се одужујемо свим ратницима палим за нашу слободу, међу њима и многим полицијацима, нашим колегама. Желимо да јасно и недвосмислено покажемо да је полицијски службеник данас достојан својих предака и потпуно другачији од сензационалистичке негативне медијске слике.

Полицијски синдикат Србије ће преко своје мреже синдикалних јединица и група радити активно на промоцији програма завештања органа. Сматрамо да је сваки легалан и етички начин спасавања или продужења људског живота значајан. Темељ оваквог размишљања налазимо у традицији нашег народа. Такође, у чину човека који је у Србију дошао као странац, а отишао као један од нас, др Арчибалда Рајса. Пореклом Немац, држављанин Швајцарске, вођен великим поштовањем и љубављу према српском сељаку ратнику, захтева да се његово срце након смрти сахрани на Кајмакчалану, Капији слободе, заједно са ратницима, саборцима које је толико волео и поштовао. Завештао је своје срце целом народу Српском.

Поред наведеног Рајс је био озбиљан критичар свега лошег у друштву, нарочито бирократизованог државног апарата. Оснивач научне криминалистике, прве школе за полицајце, сведок и документариста злочина које је тадашњи цивилизовани свет починио над једним малим народом.

Навдене активности започели смо 24. марта конференцијом за новинаре у Медија центру, а настављамо организованим давањем крви и промоцијом завештања органа сваке наредне седмице у другом месту све до Духова, дана Полиције и престанка агресије на СРЈ.

Конференцији у Медија центру присуствовали су председник ПСС Вељко Мијаиловић, господин Петар Божовић, предстваница Завода за трансфузију Снежана Будишин и психолог Слободан Спасић.

image.do1

У Новом Саду смо били 31. марта. Акцију Полицијског синдиката Србије подржали су глумци серије Државни посао“, Никoлa Шкoрић, Димитриje Бaњaц и Дejaн Ћирjaкoвић. Поред наших члановаподршку су нам пружили и чланови Војног синдиката Србије, Синдиката Секјуритас Србије и Синдиката машиновођа Србије. Свима се захваљујемо. Прикупљено је 54 јединица крви и потписано 9 картица за завештање органа.

Председник Полицијског синдиката Србије, Вељко Мијаиловић је том приликом изјавио: „Полицијски синдикат Србије се од свог настанка 2006. године одазива не само на овакве, него и на остале хуманитарне. Планирамо широку промоцију и када су у питању донорске картце и кампања за донирање органа у којој ће познати глумац Петар Божовић као промотер и носилац учествовати са нама, као што је овог пута ту улогу одиграла глумачка екипа Државног посла”, на чему им се захваљујемо.

По мишљењу Дејана Ћирјаковића, који игра лик Бошкића, добровољно давање крви, два или три пута годишње, требало би да буде уобичајена ствар у животу сваког човека.

image.do2image.do3

Акцију смо наставили у среду, 09.04. у Пожаревцу. Члановима Полицијског синдиката Србије придружио се глумац Светислав Гонцић. За давање крви пријавиле су се 73 особе а крв је узета од 61. Потписано је 19 картица за завештање органа. Поред припадника Полицијског синдиката, акцији су се прикључли ичланови Војног синдиката Србије и грађани. Свима се захваљујемо на одзиву, добром расположењу и дружењу. Такође се захваљујемо екипи Црвеног крста из Пожаревца на беспрекорној подршци.

image.do4

image.do5

Јагодина, 25.04. Акција и меморијални турнир у малом фудбалу. Акцију је подржао глумац Иван Вучковић, познат по улогама попа Ђорђа у серији Село гори а баба се чашља и мајора Палошевића у серији Равна Гора“, као и тумачењима Карађорђа, Синђелића и Његоша. Прикупљене су 34 јединице крви и потписано 5 донорских картица.

image.do6

image.do7

У четвртак 15.05. упркос најави наступајуће поплаве припадници Полицијског синдиката Србије из ПУ Шабац одржали су акцију добровољног давања крви и промоције завештања органа. Већина је одмах наставила са активностима. Подршку акцији овог пута пружио је музичар Бане Остојић - Бане Ексер. Све похвале и честитке полицајцима и ватрогасцима Шабца.

image.do8

image.do9

Синдиклана група Бор, организовала је акцију 27.05.2014. у просторијама службе за трансфузију у Бору, у сардњi са организацијом Црвеног Крста Бора. Гост промотер био је глумац Иван Вучковић, који је привукао неподељено интересовање присутних.

image.do10

image.do11

Крагујевац, 06. јун. Како у обраћању рече господин Мирко Бабић: „Људи су добри само их треба стално подсећати на то. Овакве акције су увек пример такве врсте подсећања на доброту у хуманост.

image.do12

Акцију смо завршили у среду, 18.06. у Београду. Домаћин нам је био Институт за трансфузију крви Србије, Светог Саве 39. Том приликом су уручене плакете Полицијског синдиката Србије промотерима акције.

Фотографије са акције

Akcija: Otadžbina – to nam je u krvi

POLICIJA DAVANJE KRVIDDK Policijski sindikat Srbije, 28. maj 20104.TV KCN - Akcija dobrovoljnog davanja krvi Policijskog sindikata Srbije  - 31.03.2014 - InformerPOLICIJSKI SINDIKAT SRBIJE U AKCIJI DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI 09 04 2014Akcija DDK sindikata policije i vojske

Ekipa Državnog posla na dobrovoljnom davanju krviPolicijski sindikat Srbije - konferencija za novinare - Media Centar