DOPIS U VEZI RADNIKA U UPRAVI ZA ISHRANU I SMEŠTAJ

Poštovani,

obraćamo Vam u cilju ukazivanja na problem radnika koji u MUP-u obavljaju poslove u vezi ishrane i smeštaja, odnosno pronalaženja modaliteta pomoći ovoj, neopravdano zapostavljenoj, kategoriji zaposlenih u našem Ministarstvu.

Profesionalna agonija navedene grupe radnika, koja im se, hteo to neko da prizna ili ne, manifestuje i u privatnom, porodičnom životu, počela je kada je pre više od 2 godine doneta poslednja velika tzv. sveobuhvatna sistematizacija radnih mesta u MUP-u. Pozornost većine radnika i javnosti bila je usmerena na personalna kadrovska rešenja, koja su bila prepoznata kao značajna bivšem ministru i državnom sekretaru iz nekog (a sada i poznatog) razloga. Pored najvećeg dela profesionalnog dela Policije, nezadovoljstvo normativnim odredbama te sistematizacije, izražavali su i brojni državni službenici i nameštenici, naročito na poslovima ishrane i smeštaja. Sa ovom grupom radnika, održavani su radni sastanci od strane najviših rukovodilaca MUP-a na predmetnu temu.

Tada su im obećavali brda i doline, a dobili su jedno veliko ništa, čak i gore, mnogo im je uzeto:
– Izgubili su status,
– Umesto rešenja dobili su sumnjive ugovore o radu,
– Izgubili su prava koja ostali radnici imaju po Zakonu o policiji i Posebnom
kolektivnom ugovoru za policijske službenike,
– Posledica takve sistematizacije je da od njenog donošenja do danas nisu dobili povećanje plate,
– Paradoks je da su u okviru iste organizacione jedinice, na istim poslovima, radno angažovani radnici sa i bez statusa, pa na kraju meseca jedni imaju bitno veću platu od ovih drugih,
– Jasno je i laiku da je to moralo dovesti do narušavanja međuljudskih odnosa i urušavanja procesa rada,
– Ne sme se zanemariti ni humanistički pristup problemu, ovi dugogodišnji profesionalci u svom radu, osećaju se potcenjeno, lišeni dostojanstva.

Usled svega navedenog, duboko im je poljuljano poverenje u one koji su po svojoj državotvornoj prirodi trebali da ih štite, u pojedine, doduše bivše, predstavnike poslodavca u okviru MUP-a.

Ovaj mali broj zaposlenih u MUP-u Moli da se njihov položaj sagleda objektivno, u duhu pravednosti i ljudskosti. Mole za poboljšanje položaja, naročito što takav pozitivan gest Ministarstva ne bi imao velike finansijske izdatke, niti bi značajno opteretio budžetska sredstva.

Stojimo na raspolaganju, sa navedenim kolegama, za sve vidove dogovora, saradnje, pronalaženja mogućnosti unapređenja radno – pravnog statusa i drugih konstruktivnih aktivnosti na obostrano zadovoljstvo.

Script Selection

Slični tekstovi