NOVI MINISTAR – ALEKSANDAR VULIN

Poštovani,

u ime Policijskog sindikata Srbije, i svoje lično, čestitam Vam na izboru na mesto ministra unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije.
Na osnovu rezultata koji se mogu pronaći u Vašem profesionalnom i političkom delu biografije, prevashodno u prethodim resorima kojima ste upravljali u Vladi RS, duboko verujemo da ćete u okviru mandata koji Vam je poveren, uspešno realizovati prioritete koji će omogućiti punu afirmaciju rada svim funkcionalnim linijama rada Ministarstva, u cilju adekvatne bezbednosne zaštite građana i države kao i zaštite prava zaposlenih.

PSS Vam pruža punu podršku u aktuelnom reformatorskom delovanju koje, po našem mišljenju, može imati samo pozitivne implikacije po sve faktore na koje se odnosi. Nažalost, ono je uglavnom prepoznato kroz kadrovska rešenja koja su medijski mnogo eksploatisanija usled nazovi atraktivnosti dnevno-političkog uskog sadržaja, od njihove suštine – promene profesionalnih upravljačkih tendencija karijernih činovnika proporcionalno normativnim ograničenjima. Naša organizacija, kao i uvek, teži državnotvornom sistemu vrednosti bez interesnog cilja u personalizovanim rešenjima.

U pogledu našeg predstavljanja kao sindikata, prepuštamo činjenicama i vremenu da govori. S obzirom da smo retko deklarativni a (pre)više operativni, verujemo da je to uticalo da niko nije indirefentan prema nama. I to je legitimno. Ponosimo se našim saradnicima iz Evropske policijske unije čiji smo članovi, prijateljima iz jedinog Ruskog sindikata policije i svih službi bezbednosti, a možda najviše saborcima iz jedinog Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Kontinuitet od osnivanja da se jedino zalažemo za prava radnika, nastavljamo i sa Vama. Verujemo da ćete lako prepoznati esenciju bez obzira na formu, jer bez Vas, autoritativne funkcije ministra, zaposleni u našem Ministarstvu će biti degradirani kroz atrofiju primene radničkih prava. Opet nažalost, empirizam nas je tome naučio. Teme koje se same kandiduju kao nit spajanja sa

Vama kao najvišim predstavnikom poslodavca u MUP-u, mogu se okategorisati kao:
Normativna pitanja – u toku 2020. godine, podneli smo 4 inicijative za izmene različitih pravnih akata: izmenu člana 172. Zakona o policiji koji reguliše posebne slučajeve prestanka radnog odnosa; za kodifikovano pravno definisanje kada je dozvoljeno snimanje policijskih službenika u vršenju službene dužnosti; promena člana 9. Uredbe o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika u pitanju dnevnica i redefinisanje položaja lica na privremenim i povremenim poslovima u MUP-u shodno kvalitativnim svojstvima radnih prava ove kategorije radnika uređenih Zakonom o radu.

Izgradnja stanova za pripadnike službi bezbednosti je stvar koja je došla na odobravanje kod svih radnika Ministarstva jer rešavanje egzistencijalnog pitanja je preduslov za uspešno i profesionalno obavljanje zadataka sa životnim rizicima. Međutim, u primeni dobre namere države je, po našem mišljenju, došlo do disproporcije zaštite integriteta onih radnika koji su kroz dugogodišnju službu rizikovali i kolokvijalno rečeno ostavili zdravalje za Republiku Srbiju i njene građane, a usled metode dodele otkupa predmetnih stanova „brzi prsti“ nisu imali nikakav privilegovan položaj u rangiranju, šta više, bili su uglavnom među poslednjima. Verujemo da ste i Vi prepoznali ovaj problem na čijem rešavanju nudimo svu pomoć.

Uslovnost za rad – u toku 2020. godine, obraćali smo se MUP-u povodom nedostatka adekvatnog radnog prostora u PI Železnik PS Čukarica PU za grad Beograd. Pored informacija o aktivnostima Ministarstva po ovom pitanju, u proces rešavanja problema uključilo se rukovodstvo PU za grad Beograd. Imajući u vidu da PI Železnik i dalje nema adekvatan radni prostor, i pored nedvosmisleno iskazane dobre volje relevantnih faktora odlučivanja, posmatrajući direktni kauzalitet sa vremenskim prilikama godišnjeg doba koje nam predstoji, još jednom apelujemo na urgentno rešavanje ovog realnog problema.

Takođe u Policijskim stanicama u okviru PU u Pančevu nedostaju prostorije za zadržavanje. U SGP Kaluđerovo Regionalni centar prema Republici Rumuniji Uprave granične policije, nema dovoljno prostorija za rad, s obzirom da su se u poslednjoj (tzv. „velikoj“) sistematizaciji 2 stanice spojile u jednu.

Ne smemo zaboraviti ni aktivnosti na premeštaju celokupne PU u Kragujevcu na novu lokaciju.

Uniforma i oprema – nedostatak zimskih jakni, borbenih patika, amblema, oznaka, činova, baterijskih lampi, dotrajalost uniforme interventne jedinice policije. U ovoj situaciji se javlja paradoks da se od policijskih službenika (zakonski opravdano) očekuje da na posao dolaze uredno i ispravno odeveni a da im služba nije omogućila sve sastavne delove uniforme, oznake. Sa druge strane paradoks je da ukoliko se policijski službenici sami organizuju u cilju nabavke delova uniforme, oznaka i opreme (što i čine!), onda dolaze u situaciju da budu zakonski sankcionisani jer ne nose u potpunosti validne oznake i opremu. Krug je zatvoren.

Izbor rukovodilaca – veći je broj slučajeva nepoštovanja postulata karijernog razvoja, što apsolutno dovodi do negacije smisla odabira najkompetetnijih, stvaranja antagonizama zbog privida dozvoljavanja istog, urušavanja poverenja, narušavanja međuljudskih odnosa i sl.

Postoji veći broj policijskih službenika koje odlikuje, po našem mišljenju, visok stepen profesoionalizma i iza kojih stoje veliki rezultati rada na najkompleksnijim i najrizičnijom zadacima, a koji su iz razloga znanih samo Dijani Hrkalović raspoređeni u Sektor za vanredne situacije. Šteta po Ministarstvo je multipleksna: strah kod onih koji su ostali profesionalno da rade, smanjeni rezultati rada, ugrožena bezbednost građana, narušeni međuljudski odnosi, u Sektor za vanredne situacije su raspoređeni policijski službenici koji se nikada tom materijom nisu bavili niti imaju znanja iz iste…

PSS-u je u pisanoj formi dostavljen veći broj problema u funkcionisanju i opremanju različitih organizacionih jedinica MUP-a (Žandarmerija, PU u Prijepolju, PU u Kragujevcu, PU u Pančevu, PU u Kikindi itd), koje ćemo Vam predočiti na način i u skladu sa ustanovljenom metodologijom.
Poštovani ministre, pozivamo Vas i Vaše saradnike na zajednički sastanak povodom uspostavljanja zajedničkih imenitelja u cilju permanentnog poboljšanja radno – pravnog, materijalnog, finansijskog i profesionalno – zakonskog položaja svih radnika MUP-a.

Script Selection

Slični tekstovi